UV straling en de effecten op de huid

Hoe schadelijk is UV straling?

Hoe belangrijk is zon bescherming voor de huid?

De lente is alweer bijna voorbij en de zomer dient zich aan. We merken dat het klimaat verandert. De temperaturen wisselen snel en we hebben dit jaar veel harde winden gehad, extreem hoge temperaturen met een felle zonnestraling. We moeten ons meer bewust worden van de schade die UV straling met zich meebrengt.

Er wordt de laatste jaren veel geschreven en gesproken over de zon en de gevolgen van zonnestraling op ons lichaam. Vroeger werd hier veel minder aandacht aan besteed, men dacht dat het wel meeviel. Mijn ouders werden als kind niet achtervolgd met tubes crème tegen de zonnebrand. Erger nog… men smeerde zich in met olijfolie om flink te verbranden, want dat zou uiteindelijk leiden tot een goddelijk bruin lichaam.

Wat doet de zon.

Het is bekend dat we vitamine D nodig hebben voor een goede weerstand, voor sterke botten en tanden en voor een optimale werking van de spieren. Als we 15 minuten zonnestraling per dag vangen, hebben we al voldoende.

Door zonnestraling, dus ook door de zonnebank, wordt ons DNA beschadigd. Deze schade wordt meestal weer gerepareerd door de cel, maar bij teveel schade lukt dit niet meer en kan er huidkanker ontstaan. Maar is het wel voldoende om ons te beschermen tegen de zon terwijl we eraan blootgesteld worden? Gedurende de winterperiode wordt de zonnebank nog steeds met regelmaat gebruikt ter voorbereiding op de aankomende zomer. Nu blijkt dat de zonnebank eigenlijk nog kwalijker is dan ‘le soleil’ en geenszins een bescherming geeft tegen de zonnestralen.   

Praktijk ervaring van de huidtherapeut.

Jaren geleden werd ik gebeld door een kennis. Zij ging altijd naar dezelfde zonnestudio om zich een aantal keren te laten bestralen, maar dit keer was het fout gegaan.

Of ze naar de praktijk kon komen. Het was helemaal mis. Haar gezicht was rood en gezwollen door oedeem en haar ogen zaten dicht. Bij nader onderzoek bleek dit te komen doordat de lampen van de zonnebank niet op tijd vernieuwd waren. Het is tot een schadeclaim gekomen.

DNA schade door UV-straling.

Dough Brash en zijn medewerkers van de Yale University deden een opmerkelijke ontdekking en beschreven dit in het wetenschappelijk tijdschrift ‘The Science’. Uit hun onderzoek blijkt dat onder een UV lamp de DNA schade in huidcellen nog toeneemt, zelfs als de lamp uit was. Deze schade door UV-straling aangebracht, kan nog urenlang doorgaan. Het bleek zelfs zo te zijn dat de snelheid van de DNA-schade in het donker zelfs nog toe nam om daarna pas af te nemen. Het team ontdekte dat melanine, het huidpigment waarvan altijd gedacht werd dat het beschermde tegen schade door zonlicht, verantwoordelijk is voor deze ‘naverbranding’.

Bij mensen die voor hun dertigste al regelmatig naar de zonnebank zijn gegaan, heeft 75% meer kans op het ontstaan van een melanoom, de meest agressieve vorm van huidkanker. Bovendien bestaat de kans op oogbeschadiging en een snellere veroudering van de huid in het algemeen.

Je zou eigenlijk kunnen gaan denken aan de ontwikkeling van een ‘evening after’ zonnebrandcrème tegen donkerschade, aldus Dough. Vitamine E zou hiervoor geschikt zijn, omdat deze stof de donkere DNA-schade geheel stillegt.

Wat moet je weten over UV-straling.

  • zonnebanken levensgevaarlijk  zijn  
  • vitamine D ook bijvoorbeeld  in vlees, vette vis, margarine en eieren zit
  • je geen zonnebank in combinatie met de zon moet gebruiken
  • dat je voor je 18e jaar niet onder de zonnebank mag
  • het aantal gevallen van huidkanker de laatste jaren dramatisch is gestegen

Recent verscheen in het AD een artikel van kankerexpert Peter Huijgens (dd. 04-02-2020) met als titel: ‘Kankerexpert wil verbod op zonnebanken: ‘Belachelijk idee dat bruin worden gezond is.’

Conclusie: laat het beeld van een ‘gezonde’ bruine huid varen als je ook nog beseft dat het eerst zo mooie bruine huidje leidt tot een rimpelig velletje en kan leiden tot een vroegtijdige dood.

Wij bieden verschillende goede zon bescherming producten aan of gebruik een dagcrème met een zonbeschermingsfactor, zoals deze dagcrème van La Roche-Posay

 

Truus van der Werff is huidtherapeut en geregistreerd bij het Kwaliteitsregister voor paramedici (BIG geregistreerd) en lid van de vereniging voor Huidtherapeuten.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *